Købstaden Tønder, Schackenborg Slot, Trøjborg og grænsehandel

Rejsebeskrivelse

TURFORSLAG.
Endagstur til grænselandet ved Tønder, hvor der venter os spændende udflugtsmål og indkøb lige over landegrænsen. Vi besøger Trøjborgruinen,  købstaden Tønder med kunstmuseum, vandtårn og smalle stræder, inden vi kører den korte vej til den idylliske landsby Møgeltønder, kendt for slottet Schackenborg, guldfundene og de smukke huse. Vi afslutter vores besøg på Tønderegnen med en times grænsehandel. Vi møder vores turleder i Løgumkloster. 

Vi starter dagen ved Trøjborg, der blev opført i 1300-tallet på en banke. Stedet nævnes allerede i år 1347 i et brev fra hertug Valdemar af Sønderjylland. I 1407 kom borgen i dronning Margrethes besiddelse, men blev senere pantsat til Ribe bispestol.  

Efter et kort ophold ved den gamle borg fortsætter vi til Tønder, der ligger lavt på overgangen mellem hedesletten og marsken og afgrænses af Vidå mod syd. Vi oplever den smukke handelsgade, de små stræder, og på det lokale kunstmuseum venter os en særlig kulturel oplevelse indenfor dansk og nordisk kunst. På rundturen kan man også bevæge sig op i vandtårnet for at se udstillingen med værker fra den sønderjyske møbeldesigner Hans J. Wegner. Området er især kendt for sit handelsliv, Tønder Festival, ECCO Sko, julemarkedet og højtidens udstilling på Det Gamle Apotek. Der er frokost i købstaden.   

Fra Tønder kører vi den korte vej til Møgeltønder, en af landets ældste byer med velbevarede, fredede huse, især i den maleriske Slotsgade. Er du til smukke røde mursten, småsprossede vinduer, stråtag eller røde tegl, så finder du mange interessante huse i denne del af landet. Vi skal selvfølgelig også høre historien om Danmarks mest kendte guldfund.   

I Møgeltønder skal vi på en rundvisning det smukke Schackenborg Slot, der ikke kun handler om fortællingen af et prinsepar elsket af folket, men også om en familie i 11 generationer. Det er historien om et slot på grænsen mellem lande og landskaber med en stor betydning. Schackenborg Slot blev bygget i år 1664 på fundamentet af den gamle borg Møgeltønderhus, som lensgreve og rigsfeltherre Hans Schack fik overdraget af Kong Frederik den III. 

Efter vores besøg i Møgeltønder fortsætter turen med et kortvarigt ophold i Tyskland (husk pas) syd for Tønder, hvor vi kører til grænsehandlen i Fleggaard Süderlügum, inden vi forlader det sønderjyske på hjemturen.  

Pris ved minimum 40 personer i gruppen. 
Vi sørger for en turleder i ca. 6 timer, frokost, museumsbesøg og formidling ved lokale guider.

Priser fra kr. 610,- pr. person
Bustransport er ekskl. 

Kontakt os

Har du spørgsmål til turen?

Tøv ikke med at kontakte Vadehavsbureauet i Sønderjylland på telefon 26 33 39 13