En bordreservation til sønderjyske madtraditioner og lokale fødevarer
Vadehavsbureauets vision er at blive en foretrukket turistaktør i Vadehavsregionen som leverandør til grupperejser og konstant forsyne gruppeledere med inspiration og vejledning til at planlægge fantastiske oplevelsesture til Vadehavet med særlig fokus på naturen og fødevarer.
Regionale traditioner
Det sønderjyske køkken er særligt påvirket af nordtyske madtraditioner, hvilket bl.a. kommer til udtryk i hyppig brug af det sure og det søde smagselement i fx supper og kålretter. Brasede kartofler med eddikesyltede rødbeder eller asier fra haven, var en
en typisk ret for husholdninger under 1. Verdenskrig. Syltede rødbeder, syltede asier, syltede selleri, surkål og forskellige typer af syltetøj var før hyppige ledsagere til aftensmaden.
Der vil altid blive sørget for at I kommer ud i naturen for at strække benene. Så husk passende fodtøj og en god vindjakke.



Vadehavets og Marskens råvarer understøtter de nye klimakostråd
Vi bør fremover spise:
Meget mere grønt
Mindre kød
Bælgfrugter og fisk
Undgå stort madspild
Vadehavet og marsken giver grundlag for at skabe sunde og klimavenlige fødevarer, måltider og oplevelser. Mellem vaderne strækker de strømførende tidevandrender sig. Rundt på vaderne ligger store banker med skaldyr, strandkrabber og i mindre grad tang, der udgør de primære fødevareressourcer.
Fødevareproduktion
Der er registreret 130 spiselige vilde planter, fisk og skaldyr i Sydvestjylland, der alle vil kunne anvendes i fødevareproduktion, selvom kun et fåtal er formelt godkendt.
Strandvejbred (eller sorrer eller sudder) anses i forsommeren for en stor delikatesse, og de unge blade kan også anvendes rå i salater og sandwichs – hvor de bidrager med et sprødt, salt og nærmest nøddeagtigt element. De kan også stuves let og ældre blade kan
tilsættes gryderetter eller dampes og tilføjes i asiatiske retter. Strandvejbred er ligeledes oplagt at kombinere med fisk.