En bordreservation til sønderjyske madtraditioner og lokale fødevarer

Vadehavsbureauets mål er at forsyne gruppeledere med inspiration og vejledning til planlægning af nye, fantastiske oplevelsesture ved Vadehavet med særlig fokus på naturen og fødevarer.

Regionale traditioner
Det sønderjyske køkken er stadig præget af nordtyske madtraditioner, hvilket bl.a. kommer til udtryk i brugen af det sure og søde smagselement i fx supper og kålretter. Brasede kartofler med eddikesyltede rødbeder eller asier fra haven, var en typisk ret under 1. Verdenskrig. Syltede rødbeder, syltede asier, syltede selleri, surkål og forskellige typer af syltetøj var før almindeligt til aftensmaden.

Husk passende fodtøj og en god vindjakke.  

Vadehavets og Marskens råvarer understøtter de nye klimakostråd

Vi bør fremover spise:
Meget mere grønt, mindre kød, flere bælgfrugter og fisk og undgå stort madspild

Vadehavet og marsken giver grundlag for at skabe sunde og klimavenlige fødevarer, måltider og oplevelser. Mellem vaderne strækker de strømførende tidevandrender sig. Rundt på vaderne ligger store banker med skaldyr, strandkrabber og i mindre grad tang, der udgør de primære fødevareressourcer.

Fødevareproduktion
Der er registreret 130 spiselige vilde planter, fisk og skaldyr i Sydvestjylland, der alle vil kunne anvendes i fødevareproduktion, selvom kun et fåtal er formelt godkendt.

Strandvejbred (eller sorrer eller sudder) anses i forsommeren for en stor delikatesse, og de unge blade kan også anvendes rå i salater og sandwichs – hvor de bidrager med et sprødt, salt og nærmest nøddeagtigt element. De kan også stuves let og ældre blade kan
tilsættes gryderetter eller dampes og tilføjes i asiatiske retter. Strandvejbred er ligeledes oplagt at kombinere med fisk.

 

Læs mere om vores Aktiv Gastro Tours med oplevelser i naturen, respekt for lokale råvarer og muligheden for afpasset motion i den friske luft.  

Læs mere om anbefalede overnatningsmuligheder på hoteller, feriecentre, marskgård eller lejrskoler i Sønderjylland.

Læs mere om Vadehavsbureauet og vores tanker om den perfekte grupperejse til Vadehavet med udflugter i naturen.