Destination Sønderjylland og Schackenborg Slot og et overflod af kystnære naturoplevelser

Nationalpark Vadehavet – et spisekammer for millioner af trækfugle. 
Danmarks største nationalpark rummer store naturvariationer og et rigt plante- og dyreliv. Området er under konstant forandring, når tidevand og bølger flytter rundt på landskabet, for det meste næsten ubemærket for det menneskelige øje. Vadehavet er en stor rasteplads og spisekammer for de 10-12 millioner trækfugle, der hvert forår og efterår gør holdt i regionen for at spise sig mætte. Her er rigeligt med føde af rejer, orme, snegle og muslinger. Stillehavsøsters i tonsvis plukkes ved lavvande, og på de udstrakte højsander lever sælerne. En helt unik naturoplevelse for livet.  

Vadehavsøen Rømø ligger ca. 10 km ude i Nordsøen og er en yndet feriedestination, der tiltrækker tusindvis af turister med brede sandstrande, rekreative plantager og hyggelig havneby med færgeforbindelse til den tyske ø Sylt. Strandene besøges årligt af ca. 1,9 millioner mennesker. Læs mere her om Nationalpark Vadehavet 

Museum Sønderjylland - en rejse i den sønderjyske kulturarv 
Blev et museum for hele landsdelen ved en fusion af 7 sønderjyske museer med skiftende udstillinger, hvor man som publikum bliver klogere på sønderjysk kulturarv, kunsthistorie og begivenhedsfulde fortællinger.

Tag med på en spændende kulturrejse og oplev f.eks. kunstmuseet Brundlund Slot i Aabenraa med udstillinger fra kendte sønderjyske kunstnere eller Højer Mølle med en moderne introduktion til Tøndermarsken. På kunstmuseet i Tønder venter en særlig kulturel oplevelse indenfor dansk og nordisk kunst. På rundturen kan man også bevæge sig op i vandtårnet for at se udstillingen af værker fra den sønderjyske møbeldesigner Hans J. Wegner. Læs mere her om Museum Sønderjylland

Schackenborg Slot – en kongelige oplevelse i særklasse  
Schackenborg Slot er ikke kun fortællingen om et prinsepar elsket af folket, men også om en familie i 11 generationer og Danmarks mest berømte guldfund. Det er historien om et slot på grænsen mellem lande og landskaber med en betydning, der rækker ud over hele riget. Schackenborg Slot blev bygget i år 1664 på fundamentet af den gamle borg Møgeltønderhus, som lensgreve og rigsfeltherre Hans Schack fik overdraget af Kong Frederik den III. 

Schackenborg og Kongehuset er tæt forbundet, både historisk set og i dag. I mange år var Møgeltønderhus kongeligt len, og båndet mellem Schack-slægten og kongehuset var en gennemgående rød tråd i århundreder. Derfor var det heller ingen tilfældighed, at Schackenborg vendte tilbage til kongehuset, da lensgreve Hans Schack 6. valgte at overdrage slottet og jordbesiddelser til Prins Joachim. Med stiftelsen af Schackenborg Fonden åbnede dørene for publikum til arrangementer og rundvisninger. Læs mere her om Schackenborg Slot

Christiansfeld - en velbevaret kulturperle fra Brødremenigheden 
Besøg Europas smukkeste brødremenighedsby og verdensarven i Christiansfeld med de velbevarede ikoniske gulstenshuse på brostensbelagte gader. Christian d. 7 gav i år 1773 Brødremenigheden lov til at opføre byen, der blev anlagt efter en tysk model, hvor kirken blev midtpunktet med to parallelle hovedgader på hver side. Byens sammenhængende arkitektur er i dag en velbevaret kulturperle. Brødremenighedens Kirke også kaldet ”Salshuset” er stadig Danmarks største kirkerum uden bærende søjler, og kan rumme ca. 1.000 mennesker. Kirken blev indviet i 1777. 

De smagfulde Christiansfeld honningkager har her været en tradition i over 200 år, og de berømte kager købes i de lokale bagerier. På en rundvisning i bykernen fortæller guiderne om byens historie, brødremenigheden og den særlige byplan og arkitektur. 
Læs mere her om Christiansfeld

 

Ribe - Danmarks ældste by med den middelalderlige bykerne 
Byen Ribe blev grundlagt som en handelsplads under vikingetiden i begyndelsen af 700-tallet. Fra Ribe drog de danske vikinger i træskibe ud i Europa for at handle og sprede rædsel, og den dramatiske fortid er stadig synlig i nutiden flere steder i den smukke by. Atmosfæren i den middelalderlige bykerne med smalle brostensbelagte stræder, velbevarede huse og mindeplader fortæller fortsat Ribes stolte historie. Byens vartegn er domkirken, der stod færdig i det 13. århundrede efter ca. 100 års lang opførelse. Kirken viet til Vor Frue er Danmarks ældste domkirke og man kan tage de 248 trin op til udsigtsplatformen i borgertårnet.  

Ribe har heldigvis bevaret sit gamle bymiljø, der med en særlig stemning og maritime fortid, kendetegnet på Skibbroen, der i århundreder fungerede som knudepunkt og handelsvej for skibsfarten. Ribe Å løber i 4 forgreninger gennem byen og munder ved Kammerslusen ud i Vadehavet.  Læs mere her om Ribe

Mandø - en lille perle placeret midt i det danske Vadehav. 
Tidevandsøen Mandø er placeret ca. 6 kilometer ude i Vadehavet og kan nås i bil via Låningsvejen anlagt i 1978, hævet fra havbunden med grus til ca. 65 cm. Vejen er sikret med faskingårde på begge sider. Næsten en milliard kubikmeter vand strømmer ind gennem de fire dyb i Vadehavet ved flod og ud igen ved ebbe. Det kan derfor ikke komme som en overraskelse at tidevandets naturkræfter altid er med til at forme livet på Mandø. 

De ca. 30 mandøboere er derfor nødsaget til at indordne sig efter tidevand, og holde ekstra øje med vandstand og tidevandprognose. Mandø har omkring 100.000 besøgende turister hvert år, som bl.a. besøger øens by beliggende på en klitrække på det vestligste og højeste punkt. Velankommet på Mandø kan man dykke ned i oplevelser som øens kultur, traditioner, historie og natur byder på. Læs mere her om Mandø 

Haderslev – En historisk domkirkeby med enestående arkitektur  
 
Haderslev opstod i 1100-tallet på en sandbanke inderst i fjorden og er opkaldt efter Kong Hader.  Den historiske bydel, den smukke domkirke og Torvet er et velbevaret midtpunkt i den levende by placeret i naturskønne omgivelser. Haderslev er den nordligste købstad i det gamle hertugdømme Slesvig og byder på hyggelige gader, smukke købmandsgårde i bindingsværk og gamle borgerhuse. Byen er i dag også kendt for en imponerende årlig lysfest med fakkeloptog, Kløften Musikfestival, dyrehaven ved tunneldalen og den sønderjyske elitesport.  
 
Rundt om Haderslev Dam møder du en spektakulær natur med rørskov, ellesumpe, kildevæld og en kunstigt anlagt mølledam. Med dambåden er det muligt at opleve det naturskønne område på allernærmeste hold.  
Læs mere her om Haderslev 

 

 

Læs mere om vores grupperejser med historiske udflugtsmål, gamle købstæder og smuk natur ved fjorde og havet. 

Læs mere om vores turforslag til nogle af de mest populære udflugtsmål fra landsdelens historie, genforening og særpræg i grænselandet mod syd. 

Læs mere om vores firmaarrangementer og personaleture for små og store grupper fra arbejdspladsen