Nationalpark Vadehavet, Marsktårn, Rømø og Tøndermarsken
Rejsebeskrivelse
TURFORSLAG.
Endagstur til Vadehavet med en række smukke udflugtsmål i Danmarks største nationalpark. Vi besøger om formiddagen Skærbæk hvor vi skal helt til tops i det 25 meter høje Marsktårn - tegnet af Bjarke Ingels, inden vi sætter kursen mod Rømøs brede sandstrande, rekreative plantager og havneby. Senere på dagen fortsætter vi via Ballum til Tøndermarsken og byen Højer, hvor vi sammen skal opleve sluser, det fremskudte dige, saltvandssøen og Højer mølle som er Porten til Tøndermarsken. Vi møder vores turleder i Skærbæk.
Vi starter dagen i Skærbæk, hvor vi besøger området ved Hjemsted, der siden 2021 huser Marsktårnet placeret i en tidligere oldtidspark. Fra toppen af tårnet har vi flot udsigt ud over marsken, diger, Vadehavet, Rømø og de små lokalsamfund.
Fra Hjemsted fortsætter vi via dæmningen anlagt i årene 1939-48 til vadehavsøen Rømø, hvor vi på den yndede feriedestination møder vores naturvejleder til en kort sanketur efter urter. Tag kurven på armen ud i Rømøs natur på jagt efter spiselige, spændende urter, bær eller svampe, som er i sæson. Vi har naturligvis smagsprøver med, så alle kan få ideer til, hvordan de sankede elementer kan anvendes hjemme.
Vi kommer også forbi Nordeuropas bredeste sandstrand i Lakolk, og den lille havn i Havneby, hvor færgen til Sylt sørger for en daglig forbindelse til Tyskland.
Havneby er en kystby på Rømøs sydspids ud til Vadehavet med ca. 270 indbyggere, og herfra fiskes rejer og muslinger.
Fra Rømø kører vi retur til fastlandet, hvor vi efter frokost sætter kursen mod Tøndermarsken. På vejen kommer vi forbi Ballum sluse, diger og nyder udsigten til verdensarven i Nationalpark Vadehavet på vores vej i sydlig retning til Højer i Tøndermarsken.
Ankommet i Højer møder vi den 54 km lange Marskstien, hvor man på en god dag mærker vindens store kræfter, mens diger og fugleliv kommer helt tæt på. Byen Højer er også kendt for den smukke hollandske mølle opført i 1857. Højer Mølle rummer en moderne udstilling, hvor vi får indsigt i marskens natur. Med værfter, diger, sluser og kanaler har mennesket længe sat præg på landskabet i Danmarks største marskområde.
Højer og Vidå sluserne, fra hvert sit århundrede, er imponerende konstruktioner, som beskytter lokalbefolkningen mod oversvømmelser fra Vadehavet. Vi afslutter vores besøg i Højer med en kort spadseretur langs Vidåen.
Pris ved minimum 40 personer i gruppen.
Vi sørger for en turleder i ca. 7 timer, frokost, museumsbesøg og formidling ved lokale guider.
Priser fra kr. 620,- pr. person
Bustransport er ekskl.
Kontakt os
Har du spørgsmål til turen?
Tøv ikke med at kontakte Vadehavsbureauet i Sønderjylland på telefon 26 33 39 13